Saturday, September 18, 2010

ceritera raya

Salam semua. Mcm mana raya korang? Seronok tak?Tahun ni as usual tuk 3 thn ni lepas solat raya ziarah kubur arwah Along. Lepas tuh balik kampung di Gemencheh. Ziarah sedara mara kat kg, ziarah kubur arwah Atok & wan. Lepas tuh balik umah semula. Kali ni family Pak lang aku nak dtg tido kat umah. On the way balik tuh kat mahsan jln jem teruk. Ada accident pergh dasat sungguh. ade sebijik kereta remuk abis tesadai dlm longkang. Menurut jiran kat umah ckp mangsa meninggal.

Raya ke2 - pagi aktiviti buat kek. amik 2 jenis cheese cake terus. brownies kukus & new york cheese cake. gamba lupo nak ambik plak. Kesian plak Pak lang tak sompek nak raso pasal masa dio balik baru nak kukus & bakar. Petang pegi umah Pak Long kat Ineh. Jmpo pak lang kat situ siap tanyo kek. Huhuhuh minta maaf la tak sangko jmpo kat situ. Malam rayo ke 2 ni family busu plak tido kek umah. Edayah cadang buat satay. Mako betambah2 la kolesterol den malam tuh. Enjoy la gambo di bawah yor. sodapppppppp.


Rayo ke 3 plak umah kono sorbu family sebolah ayah plak. Kali ni edayah cadang bakar ikan plak. Ayah menjalo dapek la 7 ekor ikan baung & talapia. Omak dah surrender tak mau siang mako den samo edayah la kono setelkan ikan2 tuh sumo. Awal ado acik zumah & naim tolong bakar bilo ado sedaro datang umah terus acik pencen. Den plak take over smpai abih bakar sumo ikan2 tuh. Tak pueh ati tul edayah mengelat sobab kawan ehh datang. sib baik ado alip omar yang sangat rajin membantu. Kepado sepupu den siti Ecah mintak maaf la yor. Idea si apit suh mms gamba kek ekau. heheheheh lenkali ko datang kito buek ikan bakar laie yor.

Esok eh gi rayo umah sedaro kek Lui timur. Dok happy2 borak2 makan2 time nak balik ado hal tak besh plak. Helmet sepupu den tetibo hilang. Dah la helmet maha kobar ehh. Sumo dah tak best lagi2 tuan punyo helmet. Alkisah ehh si sukri ni ado poie kedai repair motor. Lopeh tuh tinggal helmet ateh moto garo2 nak mengelakkan helmet kepunyaan adik ehh si naim ni dicederakan oleh 2 orang budak kenit yg asik nak bersumo yor. Alih2 time nak balik dah losap. Mood dah tak besh dah sorang2. Sib baik ado helmet spare. On the way nak balik tuh dio lalu kodai motor tadi nampak la helmet tuh ateh motor. apo laie di ambik la semulo. bak filem afdlin tuh lu cilok gua, gua cilok lu. Lopeh tuh baru la gumbiro hati ehh baru boleh sonyum.
Buek malu yor la orang lui timur ni. montang nengok budak tuh orang luar suke hati ko je nak cilok orang nye barang. rayo2 pun sompek mencuri. harap lopeh ni orang jb tak sorik datang lui dah la yor.

Satu den tak gomar time rayo ni bilo jumpo orang2 kampung. sumo sibuk2 tanyo bila nak kawin. Tak sabar la konon nak tunggu kenduri den. takdo soalan lain ko?

Oh yor. Den ado misi lopeh rayo nih. misi pertama menentang hawa nafsu. sepanjang cuti rayo kek umah den tewas ngan hawa nafsu makan den. akhirnya segalo diet den bulan poso hancuss... Borek naik balik uwarghhhhhhhhhhh.
Misi ke 2 blajar. Final exam lagi sebulan. Test & assignment berderet2 menunggu giliran.
Jia you! Jia you!

2 comments:

mama... said...

hahaha.. lame dh x bace entry org n9.. ;)

YatT'S said...

ahahha saja je dah taip2 tertaip kot loghat nogori teruskan aje la.