Tuesday, July 19, 2005

balik kampung...

akhirnye.. sabtu yg lepas aku selamat gak balik kampung halamanku kat bahau nun.. kali ni musim buah.. aku bawak kawan.. sebab dengar musim buah si Nanie nak ikut balik.. lepas opis terus tunggu bas pi kl..sekali ngan kak zuli.. sampai kat kl pecah kak zuli balik damansara. pi solat dulu pahtu gi mcD. hajatnye nak beli colour band tuh.. ghupenye minggu tu promo yg colour tak cantik tuh.. tak jadik beli.. lepas beli makan terus carik bas ke seremban..
kali ni aku tak tido sebab ade kawan.. heuehu makan makan sambil sembang.. slalunye tak sampai 5 minit bas gerak aku dah membuta .. kali tahan gak lepas tol sungai besi baru tido heueheu sedar sedar bunyi tipon call dari umah.. kebetulan dah sampai tol seremban..

seremban.... ni aku tak larat.. misti ramai org .. sah sungguh ramai org dah menunggu kat tempat bas ke bahau ni.. bas lom sampai dah ade org himpit himpit.. rimas tul..
masa nak naik bas lagi la.. sume betolak tolak aku bila smpai kat pintu bas terus blog org lain heuehu biorkan.. untuk makluman semua kalau tak rebut nanti kena bediri tak sanggup den 2 jam nak bediri pah tu nak betahan kat bukit putus tuh.. naik je aku terus carik tempat duduk.. sekali tepandang sorang mamat nih ...
eh cam kenal je... lorr faizol ghupenye.. ohh ade awek kat sebelah... hueheuuh tak de can ar nak ngorat.. heueheu sempat sembang sekejap je sebab org dah mula ramai masuk lam bas.. pah tu aku pilih tempat duduk jauh skit dari tempat dia.. makin tembam lak aku nengok dia tuh.. maklumlah senang hati kot keje besh... Nani pun kata si fezol ni makin tembam sebab dia ade nengok gambo fezol masa kat utm dulu heheheheheh
sampai kat bahau nanti ayah amik... malam tu sampai umah lebih kurang kul 8 mlm.. on the way balik ke umah tu ade lori excident.. kat selekoh jalan ke bahau.. suspen je..

Sampai kat umah huuhh tekejut makcik jap ghamai ehh... adik aku pun bawak kawan.. memula ingatkan si fiza sorang je ghupe 5 org tuh.. meriah la plak.. si fiza memang dah selalu ikut adik aku balik.. siap memarah lagi kalau adik aku balik umah tak ajak dia hueheuh lawak gak si fiza nih.. dah tu asal nak balik umah aku misti demam jer..

malam tu sume stanby depan tv nak nengok AKEDEMI FANTASIA huehueh memula aku leh tahan la kunun nak tolong mak masak rendang maman ngan ayam last last..tinggal gak pi nengok af heuheuh teruknye anak uehuheu.. tengah nengok tu tak tahan dah lapor lak maklum la dari pagi tak makan pi makan dulu masa si Ekin nyanyi sekali lepas tu Mawi lak.. ape lagi larik balik arr ke depan tv.. hehue lak nak bagi tau.. aku makan nasik lauk puyuh masak lemak cili api huehu beshhh dah lama tak makan...
malam tuuh puas ati la dengan perfomance mawi... besh huehueh...
lepas abih konsert sempat makan durian huehuhe adik ngan kengkawan dia dah siap siap nak tido aku ngan nanie dok kupik durian heuhuehe

AHAD
hari siang yg ku tunggu nak amik buahh yeahhhhh pepagi tuh nengok kengkawan adik aku dok melayan @15 nengok ulangan konsert
aku memula pi nengok pokok cactus aku tanam.. ade yg cantik je naik makin tinggi dah... ade yg dah beair nak kiok.. misti sebab ayah aku siram cam siram pokok bunga ketas huhueheuhu..

lebih kurang kul seploh tak sempat sarapan lagi terus pi blakang umah aktiviti mencarik buah...
memula adik ngan kawan dia ayu pi dulu pah tu mak ikut.. tak lama pah tu aku ngan nanie join.. bila sampai nengok adik aku amik dah manggis.. aku ngan nanie cuba petik yg rendah tak cukup arr skit je.. cuba kait gak.. tak larat pengait berat.. last lastt nanie menunjukkan skill nye memanjat pokok manggis heuhuue sib baik dia ringan senang memanjat.. aku dok kat bawak tukang sambut je.. suspens gak sekali salah sambut puk belepok ateh dahi..hehhehe
lama gak nanie ateh pokok tuh.. kalau aku ade camera lama dah aku snap gambo heuehuhe
turun je nampak muka nani penat.. maklum arr tak makan lagi..
lepas amik manggis amik buah langsat lak.. kali ni bleh dikatakan sume pokok bebuah.. biar pun tak lebat tp cukup arr nak makan satu keluarga.. heuheuh
langsat kat umah aku ni comel comel je kecik kecik je.. same gak cam buah kat pokok jiran aku cik lah...


lepas amik buah terus naik ke umah.. adik aku ngan kengkawan dia dah siap siap nak balik ... aku plan balik lambat skit.. hhahhh mementang ade kawan berani balik lambat.. masuk umah mandi siap siap baru makan b/fast .... mak aku masak nasik lemak ari tuh.. maklumla ade tetamu kan.. sebelum balik adik ckp along call dia nak balik sebab isnin selasa dia cuti.. tengah hari ayah balik baru kait buah rambutan lak.. tadi mak suh kait rambutan merah aku tak mau.. nak amik rambutan kuning je.. demand tuh.. lepas amik rambutan nengok ulangan konsert AF semalam.. huehue sebab dah miss part pengenalan tuh.. gelak sakan aku ngan nanie nengok gelagat depa.. heheuh

petang tuh ayah anto gi bahau nak balik kl dah.. ngatkan nak naik bas express last last naik bas lompat gak.. pun kena rebut gak.. sib baik dapat duduk.. on the way tu ari ujan bas atap bocor kut.. sib baik tempat aku tak de air menitis.. kali ni driver bas pasang cd citer WAR OF THE WORLD.. first time aku naik bas lompat ade tv.. aku nak nengok tak dapat sebab tak cukup tinggi mata aku terhalang oleh kusi depan ngan org yg bediri.. heuehuehu

masa kat bukit putus tetiba bas break emergency bedebor aku sat... cian org yg bediri sumer tekedepan.. aku bila lalu kat sini memang suspens dah la ari ujan jalan basah .. selekoh kat jalan ni memang sempit .. alhamdulilah tak excident .. selamat gak sampai seremban.. pah tu carik makan sat dua lapar gara gara tak makan tengah hari..

sampai kl terus rushing amik bas gi shah alam.. aku ngan nanie memang tak larat dah dok bawak beg penuh ngan buah manggis langsat dan rambutan.. sampai kat bus stop umah nengok ct tak de.. tadi aku sms suh dia tunggu sebab tak larat bawak beg tuhh sampai kat simpang kat ngan umah baru muncul...

sampai2 je setle ape yg patut ape lagi masa untuk makan heuheu.. sib baik tadi bwk bekal rendang maman ngan ayam.. sume tak penah makan kecuali sepupu aku si ct sebab ni memang lauk peberet keluarga kita org... kak su ngan nanie first time makan.. si nanie walaupun ayah dia org n9 pun tak penah makan..

malam tuh jugak kita org abihkan 3/4 dari manggis yg aku bawak... dasat tak dasat.. arini tinggal rambutan ngan langsat je.. heuhe lepas makan buah makan lak bubur pulut itam ngan durian yg aku bawak tadik.. memang banyak makan heuheuhe
itu la kisah weekend aku heuhue

# gambo2 buah tu aku amik kat internet je.. harap maklum..

3 comments:

Wirawan Terulung said...

woooo...
hengatkan gambar buah2 yang amik kat dusun. patut lar mcm sodap je den tengok...:p

YatT'S said...

wira: memang nak amik gambo kat pokok .. geram je nengok langsat menguning kat pokok tuh... tp takde camera lah.... :D

Anonymous said...

huhuhu....yatt.
mmgbesh blk kg ko...
dpt ilang gian aku mkn manggis..
aku pn bkn terer panjat pokok....
gayat gak sket-sket....
berkat sokongan padu ko dr bwh pokok....
ku gagahi juga kakiku memanjat....
thanks yatt....
lain kali nk ikut ko blk lg..
mak yatt masak sedaaaaaaappp.....