Monday, May 29, 2006

Kampung vs Kenduri

Weekend ari tuh aku balik kg.. amik cuti ari jumaat & sabtu, sebab kompeni aku keje sabtu :(
kununnye nak balik awal tp last last petang gak sampai umah.. siap kena perli ngan mak aku .. mana tak nye dok basuh kain lagik.. dah tu seremban ujan lebat so bas slow skit.. dah tu naik bas lompat lompat.. kejap kejap berenti.. ramai gile budak sekolah maklumlah cuti ..

ari sabtu tu kenduri kawan aku.. Saliza a.k.a Kak Lang..
sebenarnya ade 3 kenduri kat felda aku tuh.. tp aku pegi kenduri kak lang.. cantik gak kad jemputan dia..
aku pegi ngan mak aku & jiran aku cik lah.. aku nak drive keta ayah aku.. mak aku tak kasik.. dia tak kondifen ngan aku huhuhu maklumlah bukit nak naik dr umah aku ke jalan raya tu tinggi.. mak aku kata kang naik bukit tuh terus masuk lonkang hhehehe
so dah tak dpt tu jalan kaki la .. sebenarnyea ku keberatan sebab jauh ooooooooooo umah kak lang tuh... alhamdullilah baru jlan skit nampak kete arin (anak cik lah) lega lam hati aku... memula dia nak tulun anta je.. tp setelah di pujuk pujuk baru ikut sekali makan kenduri.. segan sebab tak pakai baju kurung..
sampai kat sana aku jeling-jeling kengkawan aku yg lain tak nampak lagi. hadiah pun pas kat mak pengantin je.. sebab gi makan dulu.. heeheh tengah makan nampak linda ngan adik adik dia.. dia terus naik ke umah kak lang.. lepas tuh nampak imah ngan anak dia ngan mak dia.. ehh dah pregnant lagi budak ni.. masuk anak ke dua..
bila dah sudah makan nampak si linda baru nak amik makanan terus kacau dia kejap.. pah tu aku terus naik jumpa kak lang.. mak andam dia dah tutup pintu aku selamat kacau jap.. cantiknye... gold lagi baju dia.. sayang tak de kamera.. hp pun aku tak bawak masa tuh..
lepas tu turun jumpa imah ngan linda dok menyembang2 lepas tuh naik atas umah kak lang balik.. kebetulan linda bawak kamera sempat snap gambo sekeping dua... pah tu apau a.k.a fauziah datang lak.. dia pun dok kelek anak. huhuh sume bawak anak je.. tu aku ckp kat linda.. masa dok nyembang 2 tanyak imah bila nak due.. tanya apau bila nak tambah anak .. tup tup apau ckp on the way.. ghupenya tengah pregnant gak si apau nih..

tgh hari tuh bila pengantin lelaki dah sampai si imah sibuk dok ajak turun.. katanya misti ikut adat ni maklumlah owang ghombau.. aku dok pikiir adat ape.. bila dia org berarak baru tau hooooo pengatin dijunjung masuk ke pelamin heheh.. jauh tuh.. sian org tukang junjung.. hehehe nengok muka kak lang.. huhu misti dia cuak je..hehehe lepas nengok dia sanding baru aku balik..tak lelama pun kat situ..

petang tuh plak aku test buat puding gula hangus hehehe arituh nengok kat travel & living masa planet food mexico cream caremel.. tu try.. suh ayah belikan bhn 2 dia.. mana yg teringat je heheheh maklumlah resepi betul tak tau ingat balik ape yg nengok kat tv tuh ..alhamdulillah jadik.. buat dua kali.. napa 2 kali ???
sebabnye yg first time buat tuh aku tebalikkan masa dia tengah panas so terus pecah puding tuh.. tesktur nye okeh smooth tp gula dia a little bit pahit.. tp jiran aku farah suke je makan heheheh sebab tak puah hati tu aku buat 2nd time..
kali ni tunggu sejuk baru tebalikkan so bentuk dia okeh.. cuma tekstur dia tak smooth cam yg memula tuh tp the taste is better.. adik aku suka yg 2nd.. hehehe
ayah aku lagik la respon dia telor tu masak tak ? huhu penat nye angah bakorr lelama lam oven tuh.. tp puas hati gak nengok ayah aku makan puding tuh...
ni la gambo yg 2nd tuh aku sempat snap hehehehe



hari ahad balik s.alam semula :(

3 comments:

aishah said...

cedap yatt isk2..lenkali tinggalkan kat aku 10 potong tau muahahhahahaha

ikoko said...

NAK JUGAK

YatT'S said...

heheheh siti aku dah blasah yg aku bawak sini...

ikoko mai dtg sini