Tuesday, September 26, 2006

Balik kampung

Jumaat lepas aku bercuti nak balik ke kg. Malam Jumaat tuh aku dah dup dap dup dap! Takut.. nervous sume ade. sebab pertama, kena drive sorang pi batu caves amik adik aku. ke 2 aku tak ingat jalan sebelum pegi blah malam pah tu sesat sesat lagi.
Pagi jumaat tu tawakal je.. siapkan masukkan barang lam keta sume dengar amanat pak lang.
Jgn bawak laju ! Jgn ikut keta depan rapat sangat !
Sebelum gerak tepon adik aku mintak direction balik. maka gerak la aku.. tp destinasi petama ke giant melawati jumpa cik Pah nak hanta kek ceklat yg dia pesan.
Cik Pah amacam sedap tak ?? sila beri komen anda ekk..

Lepas tu aku mulakan perjalanan menuju ke batu caves .. jalan straight je kata adek aku..
aku pun ikut je la... bila rasa dah jauh jalan nengok signboard.. kuantan.. uia.. gombak..
aik!!!! tarak pun batu caves..!!!
dlm hati aku .. arghhhhh aku dah sesat ke? rileks... adik kata jln terus je.. nanti nampak papan tanda batu caves.. tawakal je alhamdulillah smpai.. walaupun ada rasa dah nak nangih huhuhuhu
aku ni memang penakut skit..
lepas amik adik aku pun terus kan perjalanan jenuh plak nak carik signboard seremban...
kalau dari s.alam senang je ikut elite tuh.. sib baik tak telepas simpang.
kat highway ok la keta tak banyak.. tp masa tiba kat area nilai.. memang buat aku gabra..
JEM!!!!!!!!!
Jenuh gak kaki ni.. aku takut mati enjin.. menda yg aku takutkan memang pun terjadi.. mana tak nye jem kat kawasan yg berbukit skit.. aku ni baru lagi driving ni skill tak banyak lagi..
so aku bantai tekan minyak huhhehheheheh
teringat pesan kak meera " tekan je minyak biar enjin menderum" :D
Bila tiba kat depan tuh baru la tau punca nye.. ade lori tebalik.. lepas tu trafic dah lancar balik..

cuma bila tiba kat seremban tuh la aku a bit konpius pasal ade construction..
planning asal nye nak amik exit senawang..
tp bila dah jln tuh nampak simpang tuh aku terus masuk je..
bila kat tol aku rasa pelik asal tol ni murah plak??
Jalan terus carik signboard k.pilah.. asal jln ni len macam??
adik nak lalu mana ni atas ke bawah?? tanya aku.
mana aku tau . jawab dia.
blasah la labu....
jalan punya jalan nengok keliling memang sah bukan senawang.. apetah lagi nampak bangunan hospital .
arghhhhhhhhhhh salah la plak.. dah la jln jem plak.. suma pasal nak wat highway baru arr...
tepaksa la masuk bandar plak.. sib baik tempat biasa lalu so ingat la jln..

Bila dah smpai seremban ni debaran aku makin kuat...
BUKIT PUTUS !!!!!!
ni aku gerun..
mcm2 doa baca.. supaya selamat mengharungi jalan yg beliku-liku-liku-liku itu...
aku ingat pesan ayah.. pakai gear 3 je.. aku pun bantai la gear 3 je..
jln ari tuh banyak gak kereta tp tak la tahap jem.. cuma jadik slow sebab lori ade kat depan..
alhamduillah lepas je harungi bukit putus baru suh adik aku tepon mak bg tau dah selamat lalu situ..
Mak aku paling risau bila tau aku nak drive balik kg.

lebih kurang 3 baru smpai umah..
bila ayah aku balik keje terus tanya..
hah putuih ko lalu kek bukit putuih tu?? huhhuhuehehhe tak do arr. selamat .. angah ikut ckp ayah arr gear 3 yo :D

Sabtu
mak ngah aku wat kenduri kesyukuran.. anak dia dpt rezeki lebih.. Tahniah kek "Bujang" tecapai dah cito2 ehh nak jadik pemain bola profesional. Tak sangko kawan den begaduh dulu dah jadik kebanggoan owang kampung.. Hoben Jang hoben!!!!!!!!!!

Cian dio ari tuh n9 kalah... tak po jang ekau tak salah.. pasal ekau tak main mlm tuh...hhehehehehehe khabar ehh dio menangih sobab tak dapek beraksi mlm tuh gara kad kuning dah telebih kumpul.

Ahad
Pagi dera adik basuh keta.
hahahah padan muka..
kul seblas dah betolak balik..
singgah senawang bg lauk kat along..
copek bonar balik kobar ehh..
sajonyo nak elak jem.. den ni kan amatur laie huhuhuhu
on the way ke batu caves aku ilang sabor skit main cilok je...
so kat Encik/abang/adik/pakcik/Dato yang drive avanza merah mintak maaffff banyak2
saya dah bg signal lama tp tak diberi laluan.. so sy ilang sabar :D
maaf..
bahaya tul perangai aku nih... next time tak buat lagi... swear!!!!!!!!!
alhamdulillah jalan clear yg amat... so kul 2 dah smpai melawati :D

mlm tu aku kepenatan.. tak penah drive jauh2 dah tu tak benti plak.. sakit kaki dibuatnye..

k la akhir kata "selamat menjalani ibadah puasa"

nota kaki ayam : Nanieeeeeeeee aku bejaya drive naik bukit umah aku tuh.... walaupun mak aku tak kasi aku yg drive tuk naikkan keta tuh.. alahamdulillah :)

1 comment:

kazen yg gagah said...

wahhhhh... congratulasi!!! tahniah! meh naik pentas amik adiah hehheheh...