Saturday, February 24, 2007

cake decoration class

Hari ni akhirnya kami berjaya menghadirkan diri kat Bagus Tmn Permata tuk kelas decoration cake. Yuran dia mahal gak RM180 tuk one day course.
Nengok chef yang ajar tuh pun aku dah teruja. cikgu kami ari ni Master Andy @ Chef Tan See Long .. Kita org baru je beli buku keluaran sykt dia last month.
lagi satu Master Andy tuh "HEnsem" muahahhahahahhaha
skit skit chef.. macam mana ekkk.. chef mcam mana nak buat rose? nih.. chef mcm mana nak buat lily...?
Assistant dia pun okeh.. tapi aku tak ingat lak nama dia.. dok panggil chef je. Kat atas tuh gambo cake yang tuk chocolate decoration.. tu sebelum warna..
ni kat bawah ni plak gambor yang dah warna.

Bila dah siap warna baru aku perasan aku nyer bunga orkid tuh salah.. muahhahahah
aku cakap kat Miss chef tuh.. dia gelak..
"orkid mana ade yang tengah nih"
"balasah je chef"
Sume bunga tuh dia buat dari coklat putih..
lepas tuh di kalerkan guna 'air brush'..
maka itu la hasil dari sentuhan aku ..
untuk sessi petang plak kami blajar decoration tuk cream cake.
masa chef andy demo nampak macam senang jer..
bila buat sendiri mak oiiii susah yang amat..
Kat sebelah ni gambo kek yang dah siap deco..

yang di deco oleh Master Andy.. aku nye tak cantik mcm tuh


yang sebelah kiri ni baru aku punye.. seksa tul nak buat bunga bunga tuh..
paling fail aku nak buat bunga lily.. banyak kali chef tulung pun tak jadi jugak.. at last tuh la mampu aku buat..
tang kaler tuh aku tak creatif.. aku tiru kaler chef buat je..
yang rose tuh chef tulun touch up kan..

Best betul buat bunga bunga nih... tp nak beli set nozzle dia tak cukup budget lagi.. ape lagi nak beli 'air brush'..
masa dok nak kaler tuh ade sorang akak ni tanya kat chef..
" kalau guna water kaler bleh tak"
" aiyoo mana bleh makan"
"alah chef guna kaler yang u guna ni tp kami guna berus lukisan tuh" aku nyampuk..
" kalau macam tuh guna berus gigi lah"
muahhahaha lawak gak miss chef nih..

Menurut chef andy lagi kek deco corak bunga bungaan tuh kalau jual RM 30.
itu pun kek span coklat berat dalam setengah kilo. memang patut pun nak buat bunga tuh payah .. salah teknik tak jadi.

Masa kat kelas tuh seronok gak la ngan gelagat kakak kakak tuh sume.. mcm macam ragam..
yang pasti nye aku ngan Chik je 2 orang budak muda yang lain sume dah berusia.. mak mak orang..

Tapi yang frust tak dpt nozzle.. just dpt set tuk buat coklat n alat nak ratakan krim.
bleh kata kan sume frust tak de nozzle..

tp aku rasa bebaloi gak.. dah la patutnye kau keje .. tp kena amik cuti..
k lah banyak lak melalut.. babaiii

2 comments:

Masy said...

alah santeknye.. syg nk mkn huhu

YatT'S said...

memang sayang gak kak tp bedal je masuk mulut