Sunday, February 20, 2011

resepi Macaroni Sup

Resepi ini di request oleh sahabatku Nisya. Resepi yg sy share ni takde sukatannya just ikut sukanya je campak2 je. hehehehe:

Bahan-bahan : Bawang merah/besar, Bawang putih, Halia, rempah sup(Campur sedikit air), Lada hitam, kiub ayam, Ayam, Carrot, Broccoli, Enoki Mushroom, Tahu, cili api (untuk extra pedas), air secukupnya.

Cara2nya:
Tumis bawang2 & halia yang di mayang tadi hingga naik bau. Masukkan rempah sup. Kemudian masukkan ayam. Masukkan air secukupnya untuk kuah sup. Kemudian masukkan kiub ayam, lada hitam dan cili api. Reneh smpai mengelegak.

Bila dah mengelegak masukkan sayur & tahu renih smpai empuk. sayur mcm cendawan letak kemudian skali. Jgn lupa garam ikutla sesedap rasa. kalau saya prefer kurang masin.
Bila sayur dah empuk boleh la tutup api.

Untuk macaroni up to u nak masak skali dengan sup or asingkan. kalau nak mkn terus masuk je la sekali tp kalau tak asingkan nanti macaroni kembang tak syiok.

My finish product.


1 comment:

Nuraiesya Wanyssa said...

tq tq yummy yummy