Thursday, May 24, 2012

Visit Korea Day 1: 63 Building

Anyeong! Okay mari kita sambung cerita day 1. Selepas Yeouido park kami gerak menuju ke 63 Building.
Kami turun ni Subway Line 5 Yeouinaru station. Direction info from Jufa :
 Yeouinaru Subway Station Line 5
- use a free shuttle bus at 80 meter toward to MBC  from the exit 4
 - use local buses no 5534,5633,261.8360,7611 in front of exit 4

Seberang jalan tuh hangang river. Cantek kan view dengan cherry blossom .
 Dekat sini alhamduillah signboard ada romanize word so tak la susah nak baca hangul.  Ni contoh signboard nye. actually MBC tuh menarek minat aku snap pic nih. Kata peminat drama tegar. MBC ni salah satu stesen tv di korea.

Target kami nak naik shuttle bus tp tak dapat yang lalu waktu tuh local bus je. Tulisan kat bas sume in hangul nasib baik la nmpak tulisan 63 tuh so redah la naik tu pun lepas konfem ngan driver. Bila naik bus ni boleh guna T-Money so touch aje la mcm Tngo. 

Building kaler oren tuh la dia 63 Building.
Rasanya misti ramai tanya tempat menda kah 63 Building nih? So ni la brief information from KTO web:
the 63 Building is Korea’s tallest and most recognized building. The 63 Building boasts spectacular views of the Hangang River and the surrounding mountains of Bugaksan Namsan and Gwanaksan.

Attraction: 63 Seaworld, 63 Sky art Gallery, 63 Art Hall (Imax 3D Theather),  63 Art Hall (Performance) and  63 Wax Museum

Kami kesini pasal tepengaruh ngan WGM Khuntoria hehehe. Ini la tempat Khun jmpa Victoria dlm 1st episod we got married. Then citer My Girl pun ada filming kat sini gak.


Kat sini ada a few package tuk visitor. Kami pilih Big3 which is Seaworld, Sky Art gallery & wax museum. Ticket price Won 30,000. 

Our 1st stop is Sea World.

Tmpat lebih kurang sama cam Aquaria  kat KLCC tuh je.  Ada a few show yang menarek. Kebetulan waktu kami masuk peguin feeding time so sempat la nengok kejap. Besungguh2 peguin tuh berebut ikan. Staf tuh ada bercerita tp in hangul so tak le paham apa ceritera yg disampaikan.
one of performance in the sea world.  Pempuan tuh berenang2 apa ekk dia panggil kalau lam  acara sukan tuh  renang berirama. Pic ni amik dari view atas. seram gak nak pijak lantai kaca.

king crab: besar giler. ni je antara pic yg cantek nk di tayang.


tempat tuk posing. besa la nama korea sume pun nak love2. Saranghae u all hehehe

Next:  63 Sky Art Gallery


Heading to 60th floor. kalau dlm Khuntoria derang naik smpai 63 kat rooftop tp kami tak tanya plak boleh naik ke tidak. Lift hanya smpai 60th kalau nak ke 63 kena naik tangga.

posing kat entrance kt dlm gallery tak leh amik pic.

gigih gila menjengket maklum la tak cukup inci. eksen tak mau amik yg rendah.



view from 60th floor. Jufa tak silap den bumbung hijau tuh la Daebang fish market hehehehe

Ni tempat derang letak wish kad mintak jodoh kot heheh. yg kami tunjuk tuh dia letak gmbo lee jun ki mintak betemu jodoh kot heheheheh

Then last attraction kami singgah : 63 Wax Museum



Ni la dia King Sejong. muka dialah yg tepampang di  duit Korea.

Gara2 aku gatal nak pegang tangan Obama terus  petugas kat museum follow  kita orang . lama gak hehehehe



Cam berani la masuk umah antu kononnye. 
 Cerita kelakar kat sini kununnye empat2 nk masuk umah antu. masuk 2-3 langkah kuar semula pening org yg jaga kat pintu tuh dok masuk keluar masuk keluar. Bila ada org lain nak masuk terus aku & jaja follow.
Sib baik la awek korea & mamat Indonesia tuh sporting gila.

Kat sini gak ada mini bear museum. Posing sebab ada pic Rain kat blakang tuh hehehehe

Ni la dia Bi Rain Bear.  Nanti sambung lagi kisah di Hangang River plak..


No comments: