Sunday, June 03, 2012

Visit Korea Day1: Hangang River cruise


Anyeong.. mari kita sambung kisah hari pertama yg tak sudah sudah hehehhe.
Lepas tour 63 Building lepak jap kat kedai coffee layan Americano. Ape benda Americano nih?
Actually Americano ni iced coffee yg specialnye with out sugar hehehe .  see muka nisa yg tekejut air kopi pahet tade gula hehehehe. lepas rehat ilang penat n dahaga nak gerak ke next destination Hangang river. 
Kebetulan time gerak tuh ada shuttle bas so kami pun naik la. Korean girl n Indonesian guy yg jmpa tadi pun naik bas ni gak..
Dlam bas tanya sorang budak korean ni bas ni pegi yeouinaru stesen tak? conversation cam itek ayam la coz dia tak pandai speaking. aku pun speaking terabur gak hehehe. Budak tu jawab iyer pegi stesen tuh. Bas pun gerak tah mana dia pusing pun tak tau. then sampai 1 stop ni korean boy ni bg tau dh smpai yeouinaru.. kami ngan kekonfiusan pun decide nak turun. padahal dengar driver sebut nama tempat cam lain je.  Masa nak turun tu korean girl ni ada ckp something tp tak peduli sangat just babai derang sebab kalut nak turun.  Tempat kami turun betul2 tengah2 jln raya yg agak sibuk. memasing agak kecuakan tempat apakah ini. Nengok singboard DAEBANG. Bila angin bertiup semerbak bau ikan dari fish market berdekatan. Puas melilau cari subway stesen tak nampak plak. Nengok nun jauh nmpak 63 Building memang la bas tuh dh pusing jauh so decide redah je jalan kaki ke arah 63 Building semula. 
Muka ceria walaupun sudah kena tipu sama itu boy. hahahahha senget tu la ckp pun itek ayam katakan. Sebelum mula aktiviti merentas Daebang kita posing dulu. Pelik je ahjusshi2 n ahjumma nengok kami. Nampak tak nun dihujung jalan signboard ijau tuh  baru stat nak pegi 63 Building belum gi Hangang river lagi.

Setelah lama bejalan merentas jln raya turun bukit dan menyusuri anak sungai ngan harapan smpai ke hangang river la hehhee. kami pun smpai ke tmpat di atas terus daki bukit tuh bejalan plak di bawah pohon sakura..  see building oren bekilat tuh tu la dia 63 Building yg kami lawati sblumnya tempat kami naik bas.

Setelah penat berjalan di bawah pohon sakura akhirnya smpai jugak ke hangang park. tak peduli dah terus aku peluk tiang tuh. tiang petama yg menunjukkan hangang park sign. jauh gila kot bejalan. actually dari tiang tu ke hangang jetty jauh lagi tp nmpak sign tuh pun dah happy giler..

Akhirnya smpai juga di  hangang river. Nampak tak itik2 biru puteh tuh.. tempat ni slalu gak derang wat shooting sapa nengok citer Lie to Me misti cam itik2 tuh.  Kawasan ni ramai orang piknik derang sume bawak tikar sume kita orang takde menda sok duduk je la atas rumput kering tuh. tuk melepas penat menapak entah berapa kilometer jauhnye. time ni la nak makan setelah seharian tak makan kecuali bekfes. sib baik bawak bekal roti gardenia. boleh la alas perut.

posing dulu sebelum gerak semula carik kaunter tiket tuk river cruise



Bila jalan tepi sungai ni teringat citer Running Man episode yg Jihyo naik boat pick up group member yg tunggu kat setiap jetty2 spanjang sungai nih. time tgh2 posing ni ada sorang chinese girl tegur. Besalah kat Korea ni kalau yg pakai tudung misti Msian or Indonesia je. Sembang2 ngan budak nih memang hebat la. Dia datang sorang2 je dari msia. Masa jmpa kami ni dia ngan kawan guy dari Hong kong  yg kenal kat guesthouse tmpat dia tinggal. hebat memang hebat travell sorang2 tuk 1st trip to korea.



View di tepi jetty
Kami beli tiket cruise jam 7.00pm waktu tuh ada live concert tiket price mahal skit KR Won 15,000. 

sambil tunggu cruise lepak tepi  tangga smbil minum susu perisa pisang harga KR Won 1200. Sedap!!




view 63 building from river cruise



view salah satu dari beberapa jambatan 
bangunan blah kanan tuh tempat khuntoria celebrate wedding derang.






Banpo rainbow bridge sangat cantek. Kelakar je belari2 dari seat kami ke seat sebelah satu lagi. Padahal feri tuh pusing je nanti. Memang cantek sangat nengok air ngan lampu2 warna warni nih. 



Sebelum turun dari feri meh kita posing dulu. Lepas cruise ni terus ke stesen yeouinaru then balik ke myeondong semula.. alhamdulillah selamat juga hari pertama kami di korea. Memang tak sangka la boleh jalan sejauh itu. mungkin ni hari pertama kami then energy pun banyak lagi tambah plak excited telebih so boleh la jalan kaki jejauh tuh cuaca pun elokje .
Nanti besambung hari ke2 ni tak barapa nak bestnye story..


2 comments:

Masy said...

jelesss T____________________T

YaTt's said...

jgn jeles kak ..kumpul duit nanti pegi plak wat cam kami redah sendiri je save bajet.