Saturday, August 11, 2012

Visit Korea Day3: Nami Island

Anyeong we meet again.. Don't know when i will finish update about this Korea trip. hehehehe.

So hari ni kita akan ke Pulau Nami. Pulau ni memang destinasi wajib disinggahi jika berkunjung ke Korea. Terutamanya peminat2 drama korea. Sini la tempat shooting cerita Winter Sonata yg jadi starting point korean wave. tetiba plak teringat group presentation time tuk paper english dulu hehehe

Seawal jam 9.00 dlam keadaan hujan renyai2 maka begerak la 4 orang travellers gigih dari Malaysia nih..

sepagi dlm subway jam 9 pagi lebih. fav aku ngan jaja amik gamba subway setiap kali naik. smpai jufa naik menyampah hehehe

Perjalanan ke Nami ni kami kena tukar line subway dari Myeondong line 4 ke Dongdaemun line 1 then ke Cheongnyangni.


Cheongnyangni Station. Dari sini kami naik train ITX ke Gapyeong station tuk ke Nami Island.
Station ni la Victoria & Khun berjumpa before trip derang. ok enough with khuntoria fever..

tu dia ITX sign ke CheongChun tp kami ke Gapyeong.
Staff kat station ni very helpful nmpak je kami terus dtg tegur tanya mana nak pegi then belikan tiket kami. Kami dengan konfidennye terus turun ke platform dkt ngan entrance tuh. Besa la bila nmpak korean ni senyum dan sapa derang. Ada sorang ahjusshi ni boleh ckp english dia tanya nak pergi mana? kami pun bagi tau nami island. then dia bg tau kita orang kat platform yang salah. Platform ke Gapyeong on the other side. apa lagi cepat2 say thanks then berlari naik eskalator maklumla lagi 5 minit train dijadual tiba. So kawan2 bila di sini don't worry Korean people sangat baik hati syaratnya senyum je ngan derang sure derang tak keberatan nak tulung kita. that's y i love korea haha poyos. ITX train memang besh siap ada 2 tingkat. 

Dalam train kami satu coach ngan ahjuhma dan ahjusshi yg nak pergi hiking. Sangat peramah dan baik.



makanan yg ahjussi bedua tuh bagi. Anggur tinggal tangkai je dh selamat di telan. kimbap tak brani nak makan pasal ada sosej kat dlm tuh.

view  dari train.. subhanallah.. sakura ditepi tasik cantek sungguh.

Jeti feri ke Nami Island

Bendera di feri mcm2 negara termasuk la malaysia

Rakyat korea yang peramah. Memula senyum2 je ngna ahjushi yg baju itam then ahjushi yg baju biru datang. Dia boleh ckp english skit2 so sembang la ayam dan itek. Korea + english. Ahjushi baju biru tuh memang besh. Dia tau pasal Malaysia dan kenal our ex-PM Dr. Mahathir. Time dia sebut nama Dr.M kita orang semua wowwwwwwwwwwww. Seronok la sembang ngan dia.

Peta pulau Nami


Cam tak pokok2 tuh.. pokok yg famous dlm winter sonata

apa ekk nama patung ni replica kiss scene winter sonata. 1st yg kami jmpa terus set up tripod nak amik gambo. pusing2 ghupenya banyak lagi menda nih.

4 orang budak happy dpt gi Nami

couple bicycle. sumpah la aku tak reti nak bawa if dok depan. gelong abis.  amik satu pulau dengar jeritan aku ngan jaja. 
View sangat cantek. Kat seberang tuh lereng2 bukit penuh ngan pohon sakura yg mekar.
sempat juga kami nengok sakura di Nami nih.. memasing sume siap patahkan kuntuman sakura ni simpan dlm beg kunun nak bawak balik malaysia.

tak dpt jmpa yg real patung pun jadi la hehehe

Kepenatan tp tetap nak amik gambar.

bye2 nami move to next destination plak.
 Zipwire tuk sesapa yg extreme.  tak perlu naik feri ke Nami tp naik wayer nih hihihi


Ni la dia.. kalau aku idak la..penakut weihh.. tp mahal la compare ngan tiket feri.
bungee jumping tuk sesiapa yg extreme. Kalau kat parking area  jeti feri bleh nampak tempat nih.

Ok to be continue tak tau bila. entry ni pun berkurun dok dlm draf. expired dah citer travel nih.


2 comments:

Izzie said...

wah...
best-best..
tak try bungee jumping? =p

Yatt said...

hahaha tak try pung. notice time dah nak gerak ke tempat lain.. padahal syukur sangat last2 baru nmpak pasal penakut nak try hehehehe